A hikikomori jelenség

Ezt a cikket részben az ijime cikk folytatásának szánom, mivel az öngyilkosság mellett egy másik igen gyakori következménye lehet az ijimének a hikikomori jelenség is.A hikikomori(引き籠もり) szó szerint nehezen fordítható le, kb. magába zárkózót, visszahúzódót jelent. Olyan fiatal tinédzsereket, vagy 15-20 év közötti, esetenként 30-as, 40-es éveiben járó felnőtteket neveznek hikikomorinak, akik bezárkóznak, visszavonulnak a társadalomtól. Rengeteg típusa létezik. Van, amikor ez az állapot csak pár hónapig tart, de húzódhat akár évekig is. Az elzártság mértéke is eléggé különbözik. Bizonyos százalékuk képes kimenni otthonából, vannak, akik csak éjszaka, és olyanok is, akik egyetlen szobába zárkóznak be, ahonnan egyáltalán nem jönnek ki, nem találkoznak még szüleikkel sem.

Ahogy az ijime sem megfeleltethető igazán Nyugaton létező fogalomnak, úgy a hikikomori sem. Össze szokták hasonlítani a pánikbetegséggel, szociálfóbiával, félénkséggel, vagy agorafóbiával. Ezek közül egyik sem egyezik a hikokomori állapottal, de ezek lehetnek a probléma részei.

A ijime mellett kialakulásának is rengeteg különféle kiváltó oka lehet, ezért nem igazán lehet általánosítani, de leggyakoribb kialakító tényező a rengeteg nyomás, stressz, amivel, amikor már nem tudnak megbirkózni, visszavonulnak a társadalomtól.

Ennek a stressznek, nyomásnak 3 fő kiindulópontja az iskola, a család és az társadalom.Az iskolában folyamatos a nyomás, a középiskolai és egyetemi felvételi a „vizsga pokol”(jukenjigoku受験地獄). Ez az elnevezés pontosan ezt a vizsgára való készülés alatti stresszt fejezi ki.A családnak sem csak az fontos, hogy bekerüljön a gyerek valahova, hanem hogy egy jó gimnáziumba, vagy egyetemre vegyék fel. A rengeteg felkészítő iskola megjelenése is mutatja, hogy milyen nagy a verseny.

Erre példa egy fiú esete, akivel a téma egyik kutatója Zielenziger készített interjút. A fiú egy neves állami egyetem filozófia szakára felvételizett, de nem jutott be. Ezek után  egy évig ronin lett volna(vagyis, aki megbukik a felvételin és egy évig tanul, felkészül , hogy  újból a letegye a vizsgát) , félévig bírta elviselni ezzel a szereppel járó nyomást majd hikikomori lett.

Egyes kutatások szerint a japán társadalom az, ami hikikomori állapotba kergeti az embereket.Nem tudják elviselni a rájuk nehezedő nyomást, hogy be kell illeszkedniük, nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, vagy így lázadnak azok ellen. Vannak esetek, amelyek alátámasztják ezt az elképzelést, mint például egy Shigei nevű, 30éves hikikomori férfi esete, aki képes volt szocializálódni, amikor külföldre ment (Thaiföldre). Azt mondta „Másképp éreztem magam egy olyan országban, ahol nem pontosak a buszok.”

Miért is állandó ez az állapot? A hikikomori állapot tartósságának az oka valószínűleg részben a család hozzáállásában, viselkedésben keresendő.  Egy japán családban, ha ilyesmi történik, hogy a gyermek magára zárja az ajtót, bevett módszer az, hogy időt adnak neki és békén hagyják. Mivel a japán társadalomban különösen fontos „normálisnak ” lenni, ezért igyekeznek eltitkolni, ha pont az ő családjukból valaki nem felel meg a társadalmi elvárásoknak. Külső segítséghez is ritkán folyamodnak. Ezzel viszont a legtöbb esetben csak még jobban elmélyítik a problémát és a gyermek kénytelen egyedül küzdeni. Nem csak, hogy nem próbálják kirángatni ebből az állapotból, de mindent megtesznek ahhoz, hogy az „kényelmes” legyen számára. Az ételt is az ajtaja elé viszik, a szobába sem próbálnak bejutni.Erre egy nagyon jó példa egy régi eset, ahol egy 17 éves fiú, családjának konyhájába zárkózott be és nem is volt hajlandó onnan kijönni többet és senkit nem is engedett be. A családnak pedig új konyhát építtetett e a házhoz.

A másik ok a társadalmi normáknak megfelelésen kívül még az lehet, hogy a szülők saját felelősségüknek érzik a probléma kialakulását és nevelésük kudarcának, s ezt nehezen ismerik be egy idegennek, így inkább nem kérnek segítséget.

Dr. Saitou szerint, aki először mutatott rá a hikikomori problémára, annak gyökere többek közt az anya-fiú kapcsolatok egymásra utaltságában keresendő. Van, hogy az anyák 30-40 éves korukig viselik gondjukat gyermeküknek.

Pontos számadatot nem lehet arról tudni, hogy hányan vannak jelenleg, mivel általában próbálják eltitkolni, ha a családból valaki ilyen állapotba kerül.Dr.Saitou, azt állította, hogy körülbelül egymillió hikikomori lehet Japánban. Később viszont bevallotta, hogy ezeket az adatokat csak kitalálta, hogy felhívja a problémára a figyelmet. A skizofréniás japán betegek számát vette alapul, mivel kutatásai alapján úgy vélte, hogy legalább annyi a hikikomorik száma is.Óvatosabb becslések szerint számuk 100.000 és 320.000 közé esik.

Képek:

hikikomori

vizsga

Források:

wikipédia

cikk

Hikikomori  Investigations  into the phenomenon of acute social withdrawal  in contemporary Japan.

Az írásra így tudsz hivatkozni, ha felhasználod: Király Kitti (2010) A hikikomori jelenség. japanfelderito.hu. http://japanfelderito.hu/a-hikikomori-jelenseg/

One Pingback/Trackback

 • http://twitter.com/bogancspihe zuzi

  http://30.media.tumblr.com/tumblr_lcge0kSafv1qdpixdo1_500.jpg
  Nem, sajnos értelmeset nem tudok hozzászólni.

 • http://twitter.com/smartascidiacea K.Máté

  “A másik ok a tár­sa­dalmi nor­mák­nak meg­fe­le­lé­sen kívül még az lehet, hogy a szülők saját felelős­sé­gük­nek érzik a prob­léma kiala­ku­lá­sát és neve­lé­sük kudar­cá­nak, s ezt nehe­zen isme­rik be egy ide­gen­nek, így inkább nem kér­nek segítséget.”
  Ez annyira tipikus, és nem “érett” gondolkodás a japánoktól…

  • http://twitter.com/T_Betti Betti

   Sztem ha valakit arra nevelnek, hogy mindenben tökéletes legyen, s egyszer csak éri ót egy olyan sokk, hgy basszus a gyerekem nem “normális”, akkor az ugyan olyan nehéz lehet a szülőnek is. nem biztos, hogy csak a társadalmi elvárásról van, szó, bár azt sem állítom, h nem játszik benne szerepet.
   mert nincsenek hozzászokva, h a busz igenis késhet ……

   • http://twitter.com/kkittina Kitti Király

    Szerintem is mondjuk nyugati szemmel nézve elég éretlen dolog.Én is úgy gondolom , hogy többet számít , hogy segíts a gyerekeden, minthogy kibeszélnek-e a hátad mögött, kiesel a közösségből stb..bár nem tudom pontosan mennyi hátránnyal jár még ez nekik , ha kiderül egy ilyen dolog valakiről.. . Nyilván náluk ez a fontosabb ,hogy külsőségekben minden tökéletes legyen ,meg hát ugye ami nagyon fontos náluk, alapvető dolog , hogy hasznos tagja legyél a társadalomnak, én speciel nem ítélem el ezt a dolgot , mivel a mi értékrendszerünk is stb nevelés illetve környezet miatt alakul úgy ahogy, de mondjuk nem is gondolom , hogy jól van ez így ahogy van .Az lenne a legjobb , ha kitalálnának rá valami megoldást ami még nekik is belefér és a gyereken (vagy felnőtteken) is segít.

 • http://twitter.com/Kemi__91 Kiss Eszter

  ez annyira borzasztó.. és az egészben az a legmorbidabb, h tényleg nem tesznek az egész ellen semmit… ilyenkor az kellene szegény gyereknek, h karon ragadják, és elvigyék szórakozni meg kikapcsolni…

  • http://twitter.com/kkittina Kitti Király

   Igazából szerintem sokan csak nem tudják mit kéne tenniük és azt hiszik jót tesznek azzal , ha békén hagyják.. az lenne a legfontosabbszerintem, hogy ne kezeljék ennyire szégyenként ezt az egészet és merjenek szakemberhez fordulni vele .., hogy tudassák az emberekkel egyáltalán, hogy léteznek normális megoldások..

 • http://twitter.com/hoovirag Panni

  Engem még mindig az érdekelne, hogy mi lett azzal az illetővel, aki miatt új konyhát épített a családja… :’D Tudom, hogy komoly téma, meg minden, de akkoris. Ettől a konyhás sztoritól furdalja a kíváncsiság az oldalamat :$

  • http://twitter.com/kkittina Kitti Király

   Ahol olvastam róla az még egy 2006-ban íródott tanulmány volt és ott azt írták hogy bezárkózott és azóta sem jött ki…szóval 2006-ban még nem jött ki , de ki tudja mi történt azóta..

 • http://twitter.com/szirichan Szilvia Szabó

  Hát furán állnak hozzá a dologhoz az biztos…Tök durva, hogy a legtöbb ember Japánnak csak a ‘rózsaszín’ oldalát ismeri: animék cosplay jpop játéktermek szines fények elektronika, “kawaii” dolgok… és mik rejtőznek ezek mögött…ijime hikikomori öngyilkosság, azt hiszem ezekkel a cikkekel kapok teljes képet Japánról.
  amugy jó ez a jukenjigokuXD nekünk is mindjárt itt van nyááá!

  • http://twitter.com/T_Betti Betti

   Valszeg azért, mert azt a karják, hogy csak ezt ismerjék a külföldiek :)
   Nem hiába nem mond semmit a szülő sem. Akkor sem ha ijiméről, s akkor sem ha bezárkózásról van szó.

  • http://twitter.com/kkittina Kitti Király

   Igen legtöbben a “rózsaszín” oldalt ismerik.Legalábbis elsőnek általában azzal ismerkednek meg .
   Örülök , hogy bővültek ismereteid a cikktől:D… de igazából tényleg..azért is gondoltam , hogy ilyesmiről írok mert sokan nem tudnak ezekről a problémákról..és nem elrettentésnek írtam pont erről, hanem szerintem tényleg ahogy írtad így kap teljes képet az ember..és én személy szerint azt gondolom, hogy az ilyen problémákban tudnának nyugati emberek segíteni(próbálkoznak is) pont a más szemléletmód miatt..persze japánokkal együtt mivel belülről is kell látni , hogy mi működteti a dolgokat ..

 • http://twitter.com/smartascidiacea K.Máté

  És az ijime-hikikomori-jisatsun kívül is nagyon komoly társadalmi problémáik vannak, és a legtöbb ember nem hogy nem ismeri, bele sem gondol, hogy ilyen gondol lehetnek.

 • http://twitter.com/aurin0 Csilla Horváth

  Jól összeszedett cikk :) Valahol olvastam, hogy agresszív hikikomorik is léteznek, a saját családtagjaikra is rátámadhatnak, hanem vigyáznak..

  • http://twitter.com/kkittina Kitti Király

   Igen valóban vannak ilyen esetek..olvastam olyanról is pl , hogy a szülők gázspray-t kellett , hogy hordjanak maguknál a gyerek ellen..azért nem akartam ezt beletenni .. mert az már egy továbbfejlődött változata a dolognak meg nem csak a hikikomorikra jellemző.

 • http://twitter.com/voodoo_violet Ibolya Nagy

  basszus ez elég durva. nem értem, hogy miért nem tesznek ellene semmit.

 • Névtelen

  Én hikikomori vagyok ezek szerint. Most ismertem meg a jelentést. 25 éves vagyok és lassan 5 éve végeztem már az iskolával és azóta itthon vagyok. Néha néha megyek ki. A rekord majdnem 6 hónap kimozdulás nélkül.

 • Pingback: Tetsuya Ishida – 集産主義 » Enspire / Enspire()