A Mikimoto Gyöngy

Mikimoto Kokichi munka közben

Mikimoto Kokichi munka közben

Jóval a 20. század kezdete előtt a gyöngyhalászat számított az egyetlen megoldásnak, hogy a tenger eme remek kincseihez hozzáférhessünk. A búvároknak lélegzetüket hosszú percekig visszatartva kellett az óceán mélyére lemerülniük gyöngykagylók után kutatva. A legértékesebb igazgyöngyök egy része Japán vizeiben is megtalálható. A gyöngyhalászatot Japánban kifejezetten női mesterségnek tartották mely anyáról leányra szállt. Az amák, japán búvárnők nagy tiszteletnek örvendtek és megszerzett kincsük egy részét Amaterasu istennőnek ajánlották fel.

Az igazgyöngy történelmének legjelentősebb eseménye pedig Mikimoto Kokichi, a szigetország egyik leghíresebb büszkeségének nevéhez kötődik, aki 1858. jan. 25-kén Tobában jött világra. Szegény tésztakészítő családba születvén már 13 évesen otthagyta az iskolát, hogy zöldségárulással támogassa szüleit. Már gyermekkorában megbűvölte az Ise partján halászó amák által összegyűjtött kincsek sokasága. 30 évesen, hogy álmát megvalósítsa, kölcsönt vett fel és a Shinmei partján, Ume feleségével egy gyöngyfarmot hozott létre. Már Mikimoto előtt is sokan foglalkoztak a gyöngytermelés mesterséges megtöbbszörözésének gondolatával. Kísérletezései során megfigyelte, hogyan formálódik ki gyöngyszem a kagyló belsejébe bekerült homok körül. A kagylók héjait óvatosan felnyitva különböző apró tárgyakat helyezett el majd újra víz alá merítette őket. Számos eredménytelen próbálkozás és egy közelgő csőd után a siker nem váratott tovább. 1893. július 11-kén egyik kagylójában egy ragyogó gyöngyszemet fedezett fel. A történelem során ez volt az első eset, amikor mesterségesen állítottak elő gyöngyszemet.

Mikimoto gyűrű

Mikimoto gyűrű

Az eljárás felfedezése után még inkább elmerült kutatásaiban. Mindig is elfogult volt a legendás fekete és ezüst gyöngyszemek ragyogása iránt és elhatározta, hogy kifejleszti ezek mesterséges termelését. Fekete gyöngyökkel való kutatásait 1914-től Okinawán, Ishigaki szigetén folytatta. 1931-ben a képzelet valósággá vált mikor egy 10mm-es óriásszemet hozott létre.

Az 1900-zas évek elején Tokióban megnyitotta első, nyugati stílusban épült ékszerboltját. ” A világ összes hölgyének nyakát gyönggyel szeretném ékesíteni”- jelentette ki büszkén a híres felfedező. Álma mára már teljes mértékben valóra vált, a Mikimoto gyöngyök ugyanis globális szinten meghódították a női szíveket…már amelyikük megengedhette magának:)

Az írásra így tudsz hivatkozni, ha felhasználod: Juhasz Adrienn (2010) A Mikimoto Gyöngy. japanfelderito.hu. http://japanfelderito.hu/a-mikimoto-gyongy/
  • http://twitter.com/anelim1985 Miléna M.

    Istenem, kevés szebb ékszert láttam ennél a gyűrűnél! Gyönyörű! Eleve odavagyok a fekete (leginkább obszídián) díszekért, de azt hittem, a gyöngy nem tud megfogni… és mégis!

  • http://twitter.com/smartascidiacea K.Máté

    Hehe, erről eszembe jutott az a magyar, aki rájött a szarvasgomba-termesztés titkára… :D